Om Oss

Katrineholms Kammarkörär en fristående, blandad kör med ca 40 medlemmar, som bildades 1974 av Ingemar Peterson. Sedan 2009 är Ingrid Falk körens dirigent och konstnärlige ledare. Repertoaren är blandad med både sakral och profan musik, och omfattar såväl stora verk för kör och orkester som äldre och nutida a cappella-verk, samt svensk körlyrik.

Katrineholms kammarkör bildades 1974 av dess dirigent under 35 år, Ingemar Peterson.

Foto: Roger Culmsee, Katrineholms-Kuriren

Kören framträder i första hand i Katrineholm med omnejd, men den har också givit konserter samt deltagit i festivaler och tävlingar på andra orter såväl i Sverige som utomlands. 1986 utnämndes man till "Årets kör" vid körstämman i Skinnskatteberg, och 1982 vann kören ett delat förstapris i ungerska Debrecen.


Kören har haft ett intensivt vänortsutbyte med danska Odder och Odderkoret sedan 1977. Även vänorterna Salo, Halver och S:t Cyr har gästats. Kören har också givit konserter på andra platser i Tyskland, Frankrike, Belgien, England, Österrike, Italien, Bulgarien och Tjeckien.

Sedan 1975 framträder Kammarkören regelbundet med Katrineholms Musiksällskap. Verk som framförts är t ex Brahms Requiem, Händels Messias, Chess, Carmina Burana, Kristina från Dufvemåla och Bachs Juloratorium.


Samarbete har även förekommit med Katrineholms Musikkår, Katrineholm Big Band och andra lokala musiker. Kören har också framträtt tillsammans med andra körer från orten och från Eskilstuna, Nyköping och Norrköping samt givit ut fyra LP-skivor och en musikkassett.


1999 firades 25-årsjubileum med två konserter inför ett fullsatt Musikens hus och efterföljande fest. Glädjande många "gamla" körsångare hade hörsammat inbjudan. Jubiléet gästades även av några vänner från Odderkoret i Danmark.